Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

200 χρόνια από την Επανάσταση: Τα μηνύματα των φορέων

Εικόνα του άρθρου 200 χρόνια από την Επανάσταση: Τα μηνύματα των φορέων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2021, 11:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι φορείς των Ιωαννίνων και της Ηπείρου νοηματοδοτούν τη σημερινή επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21, με διάφορους τρόπους.

Ιδού αποσπάσματα από τα μηνύματά τους:


Μαρία Κεφάλα (βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ)

«Με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν μας και στη συλλογική μνήμη, με την πατριωτική ευαισθησία και ευγνωμοσύνη που αρμόζει στους αγωνιστές της ιστορίας μας, με τη σύνεση και τη σωφροσύνη που επιβάλλει η τρέχουσα εσωτερική και διεθνής συγκυρία και κυρίως με το όραμα για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις».


Νομαρχιακή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Επανάσταση του Εικοσιένα εμπνευσμένη από τη Γαλλική επανάσταση και τα κηρύγματα του Διαφωτισμού, υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Τιμούμε τους πρόγονους μας, τους Αγωνιστές του ‘21,  οι οποίοι έδειξαν ότι η υποταγή, η καταπίεση και η αδικία δεν είναι μονόδρομος.  Είμαστε περήφανοι και αναγνωρίζουμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν,  παρακαταθήκη που εμπνέει και σήμερα τον λαό μας, 200 χρόνια μετά, στον αγώνα  για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας».


Κ. Μπάρκας (βουλευτής Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ)

«Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη είναι διαρκή αιτήματα και ζωοποιός δύναμη στη θεσμική συγκρότηση ενός κράτους. Αυτά άλλωστε είναι και τα στοιχεία που προσέδωσε ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας στη συλλογική μας ταυτότητα. Στο όνομα αυτής της ταυτότητας και των ιδανικών της οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία».


Τα «Γιάννενα Τώρα»

«Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε τους αγώνες όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων προγόνων μας, που χάρη στη δική τους αυτοθυσία μπορούμε να ζούμε σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, να δημιουργούμε, να μορφωνόμαστε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.Εμείς οι νεότεροι έχουμε το ηθικό χρέος να γίνουμε οι θεματοφύλακες των ιδανικών των ηρώων του 1821, να καιροφυλακτούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις και να αγωνιζόμαστε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν βίντεο:



Γιάννης Λώλος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας:

«Ο ένδοξος αγώνας και η ισχυρή θέληση των προγόνων μας, μας διδάσκουν, πως μόνο με δύναμη ψυχής, ομοψυχία και αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε την κάθε απειλή και να πάμε τη ζωή μας μπροστά.

Μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 εύχομαι να φωτίζει τις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις μας, που έχουμε διαχρονικά ως έθνος».


Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Ιωαννίνων

«Η επανάσταση του 1821 σήμαινε ότι ο τροχός της ιστορίας είχε γυρίσει για ακόμα μια φορά. Ότι ο λαός όρθωσε το ανάστημα του, παρόλο που τον τρομοκρατούσαν ότι, αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας», θα καταστραφεί. Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας και έδωσε την απάντηση με τους αγώνες του.  Εξάλλου η εξέλιξη της κοινωνίας είναι αντικειμενική, δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας. Το καινούργιο θα νικήσει το παλιό, όσο ισχυρό και αν φαίνεται».

To ΝΑΡ Ιωαννίνων

«Η Ελευθερία είναι δυνατόν να πραγματωθεί μόνο μέσω της επανάστασης, τόνιζε η ριζοσπαστική τάση του νεοελληνικού διαφωτισμού προετοιμάζοντας τον ξεσηκωμό μέσα από τη βαθιά κοινωνική και πολιτική κριτική και τις τολμηρές ιδέες για την απελευθέρωση. Οι έλληνες επαναστάτες των αρχών του 19ου αιώνα έθεσαν τα ερωτήματα. «Διατί ὁ πλούσιος νὰ τρώγῃ, νὰ πίνῃ, νὰ κοιμᾶται,νὰ ξεφαντώνῃ, νὰ μὴν κοπιάζῃ καὶ νὰ ὁρίζῃ, ὁ δὲ πτωχὸς νὰ ὑπόκειται, νὰ κοπιάζῃ, νὰ δουλεύῃ πάντοτε, νὰ κοιμᾶται κατὰ γῆς, νὰ διψῇ, καὶ νὰ πεινᾷ;» αναρωτιέται ο Ανώνυμος; Ωστόσο δεν μπορούσαν να δώσουν τις απαντήσεις. Η απελευθέρωση από τα φεουδαρχικά δεσμά, η εθνική ανεξαρτησία και η αστική δημοκρατία δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας και της εκμετάλλευσης. Η σημερινή αστική τάξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχει καμιά σχέση με τους εμπόρους και τους διανοούμενους της Φιλικής Εταιρείας, έχει αποκηρύξει προ πολλού τις όποιες επαναστατικές της επαγγελίες. Από τότε κιόλας, στη χώρα μας και παγκόσμια, κάθε επανάσταση υπό την ηγεμονία της αστικής τάξης ήταν καταδικασμένη να μείνει ανολοκλήρωτη και μισή, έτοιμη να υποχωρήσει στο όνομα του ρεαλισμού στα 'παλαιά καθεστώτα'».


(φωτό: Δ. Κατσάνος)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back