Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«1% για την τέχνη»: Το Υπουργείο Πολιτισμού αργεί…

Εικόνα του άρθρου «1% για την τέχνη»: Το Υπουργείο Πολιτισμού αργεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2021, 18:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη, «έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα ‘1% για την τέχνη’, σε δημόσια κτίρια και σχολεία, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της σχετικής απόφασης».

Ο κ. Καλογιάννης στηρίζει τη δήλωσή του σε απαντήσεις από το Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις οποίες η διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών έχει μεριμνήσει να δημιουργούνται ή να αγοράζονται εικαστικά έργα για τον περιβάλλοντα χώρο κτιρίων που κατασκευάζονται είτε ως δημόσια έργα, είτε ως ΣΔΙΤ.

Οι Κτιριακές Υποδομές στην απάντησή τους δεν είναι ακριβώς... «ενθουσιασμένες», καθώς, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταφέρει ο κ. Καλογιάννης, αναφέρουν ότι «παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2557/1997 και εξειδικεύει τον τρόπο, τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος 1% για την Τέχνη, έχει καταστεί ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω των πολλαπλών μεταβολών της νομοθεσίας περί των δημόσιων συμβάσεων που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία έκδοσής της, η εταιρεία καταβάλει συστηματικά προσπάθειες για την πραγματοποίηση εικαστικών παρεμβάσεων στα έργα που υλοποιεί»

Πρακτικά, το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται ακριβώς αλλά… προοπτικά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ο κ. Καλογιάννης καλεί να σπεύσει σχετικά, καθώς θεωρεί ότι «δεδομένου ότι αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (2021 - 2027) και του Ταμείου Ανάκαμψης, και θα είναι πολλές οι δυνατότητες εφαρμογής».

Ο βουλευτής θεωρεί «θετικές τις εξελίξεις» και τονίζει ότι ενημέρωσε σχετικά τον κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ν. Κατσικούδη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Το πρόγραμμα υπάρχει εδώ και 24 χρόνια, αλλά η ρύθμιση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Πριν από 3 μήνες, ο κ. Καλογιάννης με ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού «προετοιμάζει σχέδιο ΚΥΑ» για την εφαρμογή του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back